Malvinka néni
2015. szeptember 28. írta: darvas

Malvinka néni

Szegedy Barnáné Malvinka néni hagyatékába nézhettem be hétvégén, az unokája Marianna segített.

Malvinka néni nemcsak kiváló pedagógusa volt Cserépfalunak, hanem Ő volt az, aki a blogolás előtti időkben naplót vezetett arról, hogy mikor, kivel és mi történik Cserépfaluban. Őrületes mennyiségű anyagban lehet keresni. Természesen célirányosan rögtön találtunk a 44-es eseményekről pár sort.

  • Elvitték Schwarczékat és Groszmannékat
  • Zsidó munkaszolgálatosok árkot ástak az erdőben
  • Életük kockáztatásával valakik ételt vittek a munkaszolgálatosoknak
  • Sokan hoztak Mezőkövesdről ingóságaikat cserépi pincékbe.

És íme a napló releváns részenek kifotózása.

malvinka_neni_naploreszlet_groszmann.png

A kék tollal írt dokumentum két részből áll. A Rettenet című részben olvasható a fenti részlet, ebben még az is van, hogy a férfiak 90 százaléka a fronton szolgál, az értékeket mentik a pincékbe a bombázások miatt és a katonák anyira éhesek, hogy megeszik a sebesült lovakat is. Ugyanezen az oldalon a Felszabadulás című részben olvasható, hogy hogyan szabadult fel Cserépfalu. A Váraljai dombok felől menekült a német, szóltak a katyusák, és jött tengernyi orosz. A papír hátoldalán az 1945. április 3-i dátum szerepel. Akkorírta volna mindkét részt Malvinka néni?

Tehát a kutatás egyik fontos leágazása lesz az az iratanyag feldolgozása, talán még több mindent megtudunk, és Malvinka néni hagyatékát is megpróbáljuk megmutatni a jelennek, aztán az utókornak. 

Természesen az egész oldalt is megmutatjuk majd ha szépen beszkenneljük.

Hogy ne élhessünk tudatlanságban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr797850054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf