Termelési riport
2015. december 27. írta: darvas

Termelési riport

Pár nap múlva már a harmadik naptári évet kezdi a kutatásunk. Egész pontosan: 2014 áprilisában kezdődött a kutatás a Yad Vashem archívumának feltúrásával, és nemsoká 2016 van.

Rengeteget haladtunk, lett azóta 108 poszt, negyvenvalahány intézményi, levéltári, könyvtári, múzeumi kapcsolat az egész világból, sok helybéli segítő és még egy csomó minden más. Idén is volt emlékséta, majdnem Hanukakatalizátorok lettünk és már támogathatók is vagyunk :)

Sokan kérdezik. Mi is ez az egész.

A blog a Cserépfalu környéki zsidóság történetéről szól. Balázs István és Tóth Péter naplójában digitalizált iratokat mutat be, interjúkat készít és keresi, kutatja a még élő primer forrásokat.
A 18. század végén létrejött és 1940-ben még mintegy ezerfős Mezőkövesd-környékbéli izraelita hitközség egykor fontos része volt a környék gazdasági, társadalmi és kulturális életének, mára azonban megszűnt. A kutatók évente egyszer legyalogolják azt a távot, amit 1944 májusában a cserépiek is megtettek a mezőkövesdi gettóig.
Mert.
Nem élhetünk tudatlanságban, ha egyszer tudunk

Továbbra sincsenek céljaink, csak megyünk tovább, amerre éppen járunk.

Eszköznek továbbra is itt ez a blog, ahol szinte mindent azonnal kiposztolunk, amikor valami kiderül. Legyen az egy izgalmas digitalizált dokumentum, megvágott interjú, szóbeli információ, feltételezés és még sok minden más. 
Twitterünket is érdemes követni, ahol az összes netes forrást is kitesszük, nagyon klassz gyűjtemény épül. Facebook-oldalt is készítettünk, itt is lehet kommunikálni és követni a friss posztjainkat.

Három további eszközt mutatok. A háttérben kizárólag Emailen kommunikálunk, nem is tudom István telefonszámát. 

A Google közösen szerkeszthető szolgáltatásait használjuk.

Elsőként itt egy képernyőkép az adatbázisról. 

adatbazis_groszmann.jpg  

Az adatbázis építése 2014-ben kezdődött a Yad Vashem archívumára épülve, majd anyakönyvi megerősítéssel bővült és bővül más infókkal a mai napig. És holnap és holnapután. Cserépfalu neveivel kezdtük, de szeretnénk mindenkit beazonosítani Mezőkövesd környékéről a 18. és a 19 század fordulójáig visszamenve. Irtó nagy meló, de nagyon szeretjük.
Név, szülők neve, gyermekek neve, születés, halál, halál körülményei, leírás és források. Ezek az oszlopok. Fent a Groszmann-család.

Istvánnal közösen szerkesztjük, és kommenteket is fűzünk egy-egy rubrikához. Majd megtárgyaljuk és megyünk tovább.

A második képernyőfelvétel a digitális tárunkat mutatja.

drive_tar_groszmann.jpg

A blogban közölt digitális dokumentumokat a Google drive felhőjébe is tükrözzük. Hogy meglegyen. Ez azt jelenti, hogy három helyen tároljuk a doksikat. Gépen, felhőben és itt a blogban.  
Ide gyűjtjük a még nem publikált scanneléseket is, levelezéseket, és mindent, amit fel lehet egyáltalán tölteni.

Harmadikként pedig egy közösen szerkesztett dokumentumról készített képernyőfotót mutatok.

kutatasilista_groszmann.jpg

Itt is megy, zajlik, pörög a kutatási háttérmunka. Piros színnel vannak a beszélgetések, feketével az információk. A hivatkozásokat is itt gyűjtjük. Ha jön egy új infó, akkor adunk az információnak egy sorszámot. Most 45-nél tart a számláló. Ez azt jelenti, hogy 45 posztot írhatnánk ha nem lenne családi életünk, nem aludnánk, nem dolgoznánk és csak ezzel foglalkoznánk.

Szerencsére van életünk és rengeteg időnk is van.

2016-ban folytatjuk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr368201274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf