Munkaszolgálatosok az Oszlai-tájházban
2014. november 21. írta: darvas

Munkaszolgálatosok az Oszlai-tájházban

Az oszlai tájházba zsidókat deportáltak a második világháborúban, írja a Museum.hu is. Erről eddig nem találtunk semmit. Eddig. Az Erdészeti Lapok archívumában, egy 2010-es dolgozatban ezt olvashatjuk

Az Oszlába érkező faanyagot Büssing típusú tehergépkocsikra rakták, és az akkor már meglévõ makadám úton szállították többnyire a mezõkövesdi MÁV-rakodóra. Az oszlai végállomáson a rakodói munkákat az ottani épületekben elhelyezett munkaszolgálatosokkal végeztették.

Ez azt jelenti, hogy munkaszolgálatosok voltak a tájházban. Ami persze akkor még nem volt tájház. Hogy kik voltak Ők? Honnan és meddig és mikor? Couburg herceg lábon eladta az erdőt, amikor látta, hogy Hitlernek annyi. Újabb nyom. Még az is lehet, hogy azért nem találjuk a cserépieket a miskolci gettó listáján, mert a kövesdi gettóból elvitték őket a tájházba munkaszolgálatra.

Így néz ki most a tájház túrázókkal:

Fotó: Villabridge

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr287091805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf