Mezőkövesd emlékezik :)
2015. október 04. írta: darvas

Mezőkövesd emlékezik :)

Október elsején a Centropa alapítvány Történetek egy családi albumból – magyar zsidók 20. századi emlékei c. időszaki vándorkiállítását nyitották meg Mezőkövesden a gimnáziumban. 

Képek és sajtó itt is.

Ezt írták:

Pataki Éva, a mezőkövesdi Czeisler család leszármazottja felelevenítette, megkereste Czeisler Éliás, az eredetileg Szikszóról származó dédnagyapja sírját, majd többször is járt a városban, s megírta a könyvet. Mezőkövesdre eleinte nem hívták, de már igen, s úgy érzi, végre hazaért. Nemrégiben a család Amerikában élő tagjai is felkeresték már a várost.

A kiállításon egyébként a matyó ruhába öltözött Klein nővérek fotója és története is látható. A mezőkövesdi zsidóknak nagy szerepe volt a matyó hímzés, népviselet népszerűsítésében. A kövesdi közösséget Auschwitzba deportálták, csak nagyon kevesen élték közülük túl a haláltábort. Míg a kövesdi zsidóság létszáma 1810 után folyamatosan nőtt, s volt, hogy kilencven üzletük is volt a nagyközségben, valamint számos orvost, mestert is adtak Mezőkövesdnek, addig mára teljesen eltűntek. Zömében a mostani főtér környékén laktak, ott állt zsinagógájuk is, melynek helyén iskola épült.

Mutatom a matyó ruhába öltözött Klein Arankát és Klein Erzsébetet  Centropa oldaláról:

matyo_mezkovesd_groszmann.jpg

Itt van a nővérem, Aranka meg a Böske, az unokatestvére. Itt volt Mezőkövesden Böske, és felöltöztek matyó menyecskének. Böske varrónő volt, mindig sok ruhát varrt nekem, amire irigykedtek a többiek. Az anyám minden évben az őszi ünnepekre új ruhát csináltatott magának és nekünk, gyerekeknek is. Tavasszal, húsvétra meg nyári ruhát. Köztem és Éva húgom között két év volt, de ő utolért engem, és egyformák voltunk, sokszor azt hitték, ikrek vagyunk. (Klein Arankát és Böskét Auschwitzban ölték meg.)

A tárlat október 22-ig látható a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyitvatartási idejében. Fel kell hívni a 49/500-033 számot és a 101-es melléken lehet időpontot kérni. 

Megnézzük :)

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr47889054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf