Hetven éve megöltek egy ezerfős közösséget - sajtóközlemény
2015. április 07. írta: darvas

Hetven éve megöltek egy ezerfős közösséget - sajtóközlemény

A holokauszt áldozataira emlékeznek Cserépfaluban 2015. május 24-én. Rövid falusétán az 1944-ben deportáltak házait érintik a résztvevők, megtekintik a falu híres szülöttjének, az egykori könyvkiadónak, Cserépfalvi Imrének az emlékszobáját és a budapesti holokauszt-emlékmű alkotójának, Pauer Gyulának bronzból készített könyvszobrát.

Az emlékezők ezután a templomkertben található emlékoszlopot érintve a Cserépfalutól 16 kilométerre lévő Mezőkövesdig, az akkori gettó területéig gyalogolnak. Hetvenegy éve többek között a Groszmann és a Schwartz család is megtette ezt a távot. Ezután Miskolcra vitték, majd Auschwitzba deportálták őket.

A 18. század végén létrejött és hetven évvel ezelőtt még mintegy ezerfős Cserépfalu-környékbéli izraelita hitközség mára megszűnt. A Yad Vashem központ mintegy harminc Cserépfaluban született áldozatról tud, a hazai Holokauszt Központ két családot tart számon az áldozatok között. A kutatás jelenlegi állása szerint 931 Mezőkövesd környéki embert hurcoltak el 1944-ben.

Az út során a helyi zsidóság két kutatója, Balázs István és Tóth Péter beszámol a tavaly kezdődött kutatás eredményeiről.

Program:

  • 10.00 Cserépfaluból, a Bükkalja presszó elől indul az emlékező faluséta - Cserépfalvi emlékszoba, Pauer Gyula könyvszobra, Groszmann-ház, Schwartz-ház, II. világháborús emkéloszlop.
  • 10.30 Indulás gyalog Mezőkövesdre
  • 14.30 Mezőkövesd - Diófa utca Hársfa utca sarkán, az egykori gettóban emlékezés.

Bárki csatlakozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr467396228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf