Mezőkövesdi Újság 1944
2014. május 16. írta: darvas

Mezőkövesdi Újság 1944

Na megvan a mail

Mi legyen a digitalizált oldalakkal? Engedélyt kérek és közlöm mindet. Amit lehet. 

A mezőkövesdi könyvtárból kaptam a Mezőkövesdi Újság 1944. május 25-i számából releváns részeket. Dr. Nagy Barna idegengyűlölő, antiszemita ésatöbbi írásának a címe: Séta a gettó körül... Braham ezt írja a gettósítás kommunikációjáról:

a Mezőkövesdi Újság című lap a lezárt terület körüli helyzetjelentésekkel, az izraeliták „hivatásszerűen űzött erkölcs és nemzetmételyező munkájának" részletezésével, valamint a gazdasági „őrségváltás" szorgalmazásával igyekezett a közvélemény által nemcsak elfogadtatni, hanem támogattatni is.

A másik írásban az újságíró tárgyilagosan leírja a kövesdi gettó működésének a rendjét. 3000 pengőt vihettek be és 50 kg tűzifát fejenkén, a többi vagyonukat zár alá vették. A kövesdi gettó 37 házból állt a Hársfa utca környékén.  

kovesdi_ujsag01.jpg

Nagyon köszönöm a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. Városi Könyvtára segítségét.

Holnap a cserépi anyakönyvekben keresgélek.

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr637067863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
fdgsdf