Kohn "Kalmár" Dávid
2015. október 07. írta: darvas

Kohn "Kalmár" Dávid

István megint eltörte a lábát, ezért kicsivel több ideje lett az internetes böngészés műfajú kutatásra. A Budapest Főváros Levéltára Fogolytörzskönyvek és nyilvántartások adatbázisában megtalálta az 1847. október 16-án Cserépfalván született Kohn Dávidot. 

kohn_david01_groszmann.jpg

Vajon miért Kalmár néven szerepel ezen a fogolytörzskönyvön? Már ekkor magyarosítottak zsidó neveket?

9 gyermeke volt Kohn Dávidnak és Egerben élt. Az irat szerint könyvnyomdászsegédként dolgozott. 

kohn_david02_groszmann.jpg

1902 februárjában tartóztatták le és vitték a tömlöcbe. Csalás vétséget követett el és körözték is. Vajon mit csalhatott a Kalmárra magyarított könyvesember?

kohn_david03_groszmann.jpg

Az ítéletek időpontjai is érdekesek. Az első és másodfokú ítéletek még 1899-ben születtek. Mi történt bő két és fél évig? Ugyanis 1902 februárjában kapták el Budapesten. És szinte azonnal meg is kezdte a 3 hónapos letöltendőt a fogházban, majd még három napot is le kellett ülnie 60 korona befizetése helyett. Pluszban 3 évre eltiltották a közügyektől.

kohn_david04_groszmann.jpg

Az 1847-ben született könyvnyomdászsegéd Kohn Dávid második generációs zsidója lehetett Cserépfalunak, hiszen 1828-ban jegyezték fel az elsőt. 

Az 1910-ben született cserépi Kohn Regina a holokauszt áldozata, akár a megtévedt kalmár unokája is lehetett.

Majd ez is kiderül, ha az anyakönyvekhez jutunk. Valamikor.

Itt a teljes digitalizált dokumentum a Hungaricana oldalán. HU BFL - VII.102.a - fogoly - 1902 - 293

A bejegyzés trackback címe:

https://groszmannlili.blog.hu/api/trackback/id/tr957948296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
fdgsdf